Thursday, December 16, 2010

Dosa yang lebih besar dari penzina

ShareArtikel ini di ambil terus dari seorang sahabat,semoga apa yang di kongsi ini mampu sedikit sebanyak mengundang perasaan sedar dan insaf di kalangan rakan-rakan ISLAM.

Pada suatu senja yang lenggang, terlihat seorang wanita berjalanterhuyung-huyung. Pakaianya yang serba hitam menandakan bahwa iaberada dalam dukacita yang mencekam. Kerudungnya menangkup rapat hampir seluruh wajahnya. Tanpa hias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya. Kulit yang bersih, badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu, tidak dapat menghapus kesan kepedihan yang tengah merosakkan hidupnya.Ia melangkah terseret-seret mendekati kediaman rumah Nabi Musa a.s. Diketuknya pintu pelan-pelan sambil mengucapkan salam.

Maka terdengarlah ucapan dari dalam "Silakan masuk".

Perempuan cantik itu lalu berjalan masuk sambil kepalanya terusmerunduk. Air matanya berderai tatkala ia berkata,

"Wahai Nabi Allah. Tolonglah saya. Doakan saya agar Tuhan berkenan mengampuni dosa keji saya."

"Apakah dosamu wahai wanita ayu?" tanya Nabi Musa a.s. terkejut.

"Saya takut mengatakannya."jawab wanita cantik.

"Katakanlah jangan ragu-ragu!" desak Nabi Musa.

Maka perempuan itu pun terpatah bercerita,

"Saya...........telah berzina".

Kepala Nabi Musa terangkat, hatinya tersentak.

Perempuan itu meneruskan,

"Dari perzinaan itu saya pun... lantas hamil. Setelah anak itu lahir, langsung saya... cekik lehernya sampai... mati,"

Ucap wanita itu seraya menangis sejadi-jadinya.

Nabi Musa berapi-api matanya. Dengan muka berang ia mengherdik,

"Perempuan bejad, nyah kamu dari sini! Agar siksa Allah tidak jatuh ke dalam rumahku karena perbuatanmu. Pergi!"... teriak NabiMusa sambil memalingkan mata karena jijik.

Perempuan berwajah ayu dengan hati bagaikan kaca membentur batu, hancur luluh segera bangkit dan melangkah surut. Dia terantuk-hantuk keluar dari dalam rumah Nabi Musa. Ratap tangisnya amat memilukan. Ia tak tahu harus kemana lagi hendak mengadu. Bahkan ia tak tahu mau dibawa ke mana lagi kaki-kakinya. Bila seorang Nabi saja sudah menolaknya, bagaimana pula manusia lain bakal menerimanya? Terbayang olehnya betapa besar dosanya, betapa jahat perbuatannya.Ia tidak tahu bahwa sepeninggalnya, Malaikat Jibril turun mendatangi Nabi Musa.

Sang Ruhul Amin Jibril lalu bertanya ckp Nabi Musa,

"Mengapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertaubat dari berlakunya zina ada kau mengetahui bahawa ada dosa yang lebih besar daripada berzina dan membunuh ? " Nabi Musa terperanjat.

"Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita pezina dan pembunuh itu?" maka Nabi Musa dengan penuh rasa ingin tahu bertanya kepada Jibril.

"Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang nista itu?"

"Ada!" jawab Jibril dengan tegas.

"Dosa apakah itu?" tanya Musa kian penasaran.

"Orang yang meninggalkan solat dengan sengaja dan tanpa menyesal. Orang itu dosanya lebih besar daripada seribu kali berzina"

Mendengar penjelasan ini Nabi Musa kemudian memanggil wanita tadi untuk menghadap kembali kepadanya. Ia mengangkat tangan dengankhusuk untuk memohonkan ampunan kepada Allah untuk perempuan tersebut. Nabi Musa menyedari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat bahwa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu atas dirinya. Berarti ia seakan-akan menganggap remeh perintah Tuhan, bahkan seolah-olah menganggap Tuhan tidak punya hak untuk mengatur dan memerintah hamba-Nya. Sedang orang yang bertobat dan menyesali dosanya dengan sungguh-sungguh berarti masih mempunyai iman di dadanya dan yakin bahwa Allah itu berada di jalan ketaatan kepada-Nya. Itulah sebabnya Tuhan pasti mau menerima kedatangannya.

(Dikutip dari buku 30 kisah teladan - KH Abdurrahman Arroisy)

Dalam hadis Nabi SAW disebutkan : Orang yang meninggalkan sholat lebih besar dosanya dibanding dengan orang yang membakar 70 buah Al-Qur'an,membunuh 70 nabi dan bersetubuh dengan ibunya di dalam Ka'bah. Dalam hadis yang lain disebutkan bahwa orang yang meninggalkan sholat sehingga terlewat waktu, kemudian ia mengqadanya,

maka ia akan disiksa dalam neraka selama satu huqub. Satu huqub adalah delapan puluh tahun. Satu tahun terdiri dari 360 hari,sedangkan satu hari di akhirat perbandingannya adalah seribu tahun di dunia. Demikianlah kisah Nabi Musa dan wanita pezina dan dua hadis Nabi, mudah-mudahan menjadi pelajaran bagi kita dan timbul niat untuk melaksanakan kewajiban sholat dengan istiqomah.

Tolong sebarkan kepada saudara-saudara kita yang belum

mengetahui.

Subhanakallahumma wabihamdika asyhadu allaa ilaaha illa anta,

astaghfiruka wa atuubuilaiik.

Wassalam

Orang berlaku penzinaan tidak bererti kamu tidak boleh menunaikan sembahyang lima waktu sehari semalam . Kita sebagai umat Islam wajib melakukan sembahyang lima waktu sehari semalam kerana kita sudah bersumpah dengan Allah S.W.T . Apabila kita melakukan penzinaan kita cuma terhapus pahala kita sahaja . Kalau kita tidak menunaikan sembahyang maka pada hari tersebut kita tidak Islam . Cuma lihat dibawah ini .

I = Isyak

S = Subuh

L = Luhur @ Zohor

A = Asar

M = Maghrib

Ketahuilah sekiranya kita meningalkan salah satu solat sembahyang lima waktu bermakna kita tidak Islam pada hari tersebut sebagai contoh kita meninngalkan solat Subuh dan Solat Asar Kita akan menjadi ILM . Ianya menjadi sedemikian kerana anda meninggalakan Solat Subuh dan Solat Asar. Begitulah sebaliknya anda meninggalakan solat LIma waktu sehari semalam . Sepatutnya kita menjadi ISLAM pada hari tersebut .

Takutilah Hari Pembalasan Kita Di Akhirat Kelak

Hitunglah Amal Kita Di Dunia Ini..

Adakah Anda Terfikir Semua Nikmat Yang Allah Berikan Pada Setiap Hari , Dapatkah Kita Membalas NikmatNYa Ketika Anda Di Dalam Akhirat Kelak dengan Semua Amalan Kita Semasa Di Bumi . Ingatlah Wahai Umat Islam Kita Di Dunia Ini Adalah Seorang Musafir sahaja ..........

Bukannya Kita Hidup Kekal Buat Selama - lamanya Sepertimana Anggapan Orang Yahudi Dan Nasrani

....Setiap Yang HIdup Akan Mati ...........

4 comments:

L@n@ a.k.a Mak Budak said...

gd info.. tq dear..

Sang SyaffeQ said...

err,,actually,only one person are permitted in calling me with "Dear",sorry to say this..buat I'm serius about this.anyway..

smoga info ni blh diperluaskan lagi.

syah said...

sama2 kita jaga yer...

Sang SyaffeQ said...

Satu kewajipan tu,kita jaga sama2 yer :)