Tuesday, October 6, 2009

Keserasian Dalam Hubungan..

Share


Orang-orang tua kita sering menghubungkan hari dan tarikh kelahiran serta urutan kelahiran anak-anak muda sekarang sebagai pengukur dalam hal yang menyentuh jodoh dan keserasian pasangan. Sekiranya tidak sesuai, dengan cepat mereka akan mengatakan pasangan yang kamu minati itu bukanlah pasangan yang sesuai. Bak kata melayu lama "Orang Tua Lebih Dahulu makan Garam"..

Benarkah demikian?

Penulisan hanya sebagai rujukan serta bacaan ringan di masa lapang, tak ada salahnya anda mengetahui kombinasi seperti apakah yang baik menurut para orang-orang tua a.k.a veteran..

Siapa tahu ada persamaan dengan hubungan anda dan si dia yang meminati anda pada saat ini.

Kononnya, kombinasi hubungan yang sesuai adalah anak tunggal berpasangan dengan si bungsu, si sulung dengan si bungsu, si tengah dengan si bungsu. Kombinasi lainnya adalah sebagai berikut:Si Sulung dengan si Sulung

Konon katanya pasangan ini akan mengalami masalah-masalah dan kesulitan untuk menuju pada hubungan yang lebih baik mahupun yang lebih menyenangkan.


Si Sulung dengan si Tengah

Katanya si tengah memiliki kepandaian untuk menyenangkan pasangannya. Selain itu juga si tengah ini merupakan pasangan yang secocok bagi siapa saja dan mudah diajak berbincang

Si Tengah dengan si Tengah

Memiliki potensi untuk serasi di antara satu sama lain. Meskipun keduanya si tengah, namun bila salah satu lebih cenderung bersikap sulung dan yang lainnya agak kebungsuan, keduanya merupakan pasangan yang serasi.

Si Tengah dengan si Bungsu

Keduanya akan menjadi pasangan serasi bila si tengah memiliki kecenderungan ke sulung. Jika si tengah memiliki sikap tengah, mungkin saja dia akan terpengaruh dengan gaya hidup si bungsu yang suka akan keseronokan serta menimbulkan masalah seperti pernikahan si bungsu dengan si bungsu.

Si Sulung dengan si Bungsu

Kombinasi paling bagus, si sulung dapat mengajar si bungsu bagaimana mengurus hidup dengan lebih baik dan serius. Si bungsu akan dapat mengajarkan si sulung bahawa wajar saja bersenang sekali-kali.

Si Bungsu dengan si Bungsu

Berhati-hatilah kerana anda berdua memiliki kecenderungan yang sama, iaitu suka bersenang-senang. Tapi jika anda berdua sudah melewati batas kawalan, maka hubungan anda berdua tidak akan berjaya.


Anak Tunggal dengan anak Tunggal


Keduanya akan memiliki keegoan tinggi sehingga diperlukan banyak waktu untuk hidup rukun dan saling mendukung.Semoga anda semua bahagia disamping pasangan masing-masing.Assalamualaikum dan salam sejahtera.

2 comments:

syah said...

Si Sulung dengan si Sulung

Konon katanya pasangan ini akan mengalami masalah-masalah dan kesulitan untuk menuju pada hubungan yang lebih baik mahupun yang lebih menyenangkan


*ADA BTUL GAK..

Sang SyaffeQ said...

Kita sama2 usaha membawa perkahwinan kita ini kepada sesuatu yang lebih baik dari hari2 sebelum yer Honey... Dear cintakan Honey..