Tuesday, February 16, 2010

SYAFFEQ

Share
Setelah lahir ke muka bumi, maka diberilah nama akan setiap insan itu, agar senang dikenali, moga terbentuk akhlaknya dan sifatnya sepadan dengan nama yang diberi.

Ambo bersyukur mendapat nama yang elok, terima kasih kepada Mama dan Abah kerana menghadiahkan nama ini. Nama ini bersesuaian dengan sikap dan tingkah laku Ambo. Kadang-kadang ada insan yang persoalkan maksud di sebalik nama. Ada apa dengan nama?

SYAFFEQ

Itulah nama yang diberi. Syaffeq (Syafiq) bermaksud penyayang dan belas kasih. Jika di lihat kembali, memang betul seperti apa yang di maksudkan dengan nama tersebut.

Penyayang..Ambo memang seorang penyayang, Ambo sayang Mak Ayah Ambo, Ambo sayang Adik2 Ambo,Ambo sayang saudara-saudara Ambo,Ambo sayang kawan-kawan Ambo,Ambo sayang diri Ambo dan Ambo sayang semua orang yang mengenali Ambo mahupun yang masih hidup ataupun yang telah pergi mahupun yang membenci Ambo. Namun keegoan Ambo selaku lelaki, Ambo tidak pernah mempamerkan sikap ini secara terang-terangan. Ambo lebih suka menyalurkan dengan cara lain. Kadang kala Ambo bersikap terlalu mengawal, kerana Ambo tidak mahu sesuatu yang buruk terjadi kepada orang yang Ambo sayangi.

Belas Kasih..memang betul Ambo seorang yang cepat tersentuh, nak kate pondan pon Ambo tak kisah, sebab Ambo di jadikan sebegini,seorang yang sensitif. Namun sensitivity Ambo pun ada batasan, kadang kala Ambo mudah kesiankan orang dan kadang kala susah nak percayakan orang. Pengalaman lalu banyak mengajar. Kadang-kadang kita buat baik belum tentu di balas baik. Bukan mengungkit tapi aspek adil tu lansung tak ada.

Abah, Mama..nama anakmu ini suatu masa dahulu pernah mencemarkan nama baik keluarga. Along akan angkat balik nama keluarga kita. Along akan bersihkan arang-arang di muka Abah dan Mama. Along janji.

Adik-adikku..jika dahulu Alongmu ini sering melayan kamu semua dengan layanan yang buruk dan tidak adil. Along minta maaf. Along sedar sekarang kamu semua sangat penting dalam hidup Along. Hanya kamu penyokong hidupku. Along berjanji akan membalas setiap apa yang kamu semua dah lakukan terhadap Along.Kakak,Angah,Uda,Ika n Baby..Along akan jadi Along yang terbaek untuk kamu.

Saudara-saudaraku.. Terima kasih kerana melayani Along dengan baik. Memberi tunjuk ajar yang terbaek. Memberi peluang kepada Along. Cikgu Bon,Cikgu Nik, Papa Yah, Mami Yah,Mami Angie,Uncle Charles dan semua yang mengenali Ambo.

Sahabat-sahabatku..terima kasih kerana membantu Ambo di kala kesusahan, Wawan,We,Syafiq Katana,Jilan,Che Wan dan semua yang menganggap Ambo sebagai sahabat.

Itulah dia..Ambo yang bernamakan Syaffeq cuma seorang manusia biasa yang kurang sempurna tapi mengejar kesempurnaan bukan untuk diri sendiri tetapi untuk setiap insan yang mendampingiku.



15 comments:

tujuhhariseminggu said...

kenapa ada sorang baju kaler purple??? :p

aku zaty said...

bermakna sungguh entri nie!
huhu..

enyheartsdiamond said...

nama kita mempunyai maksud yg sama :D

SyaffeQ said...

tujuhhariseminggu:

itu adik ipar saye,dia terlebih dulu beli baju raye :)

SyaffeQ said...

aku zaty:

:),ambillh pedoman dri citer tu yer :)

SyaffeQ said...

Eny :

Ernie Syafika kn ? :D

miloicekaw1119 said...

hai penyayang!!!!

SyaffeQ said...

miloicekaw1119:

hai hai hai!! HAHAHA :D

miss lolly said...

shaye kenal sorang disituuuuuuu YEAY.

nape kamoo paling kioooot ? MIAHAHAHAHHAHAAH


nape nama kitew xda ?
sobsobsob

SyaffeQ said...

Nek Lolly :

Sori..my mistake..yg penting,name Lolly ade dlm benak fikiran kita n xkan dilupakn..jgn sedih k :)

Lolly..eh Nek is my happiness symbol..She is a kind girl..da da,nk ckap omputih pn hancur..

ok sambong balik,
~~ Nek simbol gumbire Atok
~~ Nek kawan Tok bile Tok merase sedey
~~ Nek kawan guling Tok bile Tok gatal nak guling
~~ Nek ade diri Nek sendri,bertapak di dunia sndri
~~ Nek ade daya tarikan trsendri
~~ Nek peramah,manje,ki..err nop nop,nnti perasan
~~ n last skali

Atok boleh tersenyum sendirian bila teringatkan Nek :D,smoga hepi yer Nek

Nurika Jianie said...

sy pun sdg blajar menjadi seorang ah long yg baek juger.. (:

miss lolly said...

maceshhhhhhhhhh tok.

nah bungaaaaa

@>-'--,-

SyaffeQ said...

Nek :

Thanks Nek,tok simpan bunga ni elok2 yer..

nak letak dalam pasu kaca lutsinar..

letak tepi tingkap :)

SyaffeQ said...

nurika :

Bgusla kalo camtu :

err..Ah Long?? jgn jgn..itu ceti haram tu..HAHA

Jadi Along terbaek k..

HiGHNeSS FiQ said...

hmm..
wo de mingzi shi SYAFFIQ..
"double F disitu"
hehe~