Tuesday, January 19, 2010

Kisah Couple Paling DAMN!!

Share
Citer couple Ambo yg hendak diceritakan kali ni bermula semasa Ambo berada di tingkatan 5
Ambo kenal si gadis ni selaku seorang kawan rapat Ambo setelah berkawan lebih kurang setahun mmg ramai yg tak puas hati bila kami couple,apa sebabnya Ambo sendri tak tahu..
Ambo heran jugak orang yg xde rupa cam Ambo ni ade gak orang nak jadi Ambo pun senang la di sisi dia,slalu call..sms xde lagi mase tu.. makin erat lah hubungan sampai Abah Ambo pun dapat tahu..kali ni dia tak marah,cuma dia berpesan jaga si gadis tu elok2,jgn buat benda tak
betul,Ambo faham dan ikut cakap Abah Ambo.Bila dah dapat result SPM,kitaorng terpaksa la berjauhan,,Ambo dapat tawaran meneruskn pengajian di peringkat Diploma kat UiTM Dungun..masa tu si gadis tu nanges gak la,sbb terpaksa duk jauh..

bila dh blajar jauh ni Ambo blajar2 la gak cmne nk jujur..Ambo masih lgi kwan ngan girl lain,tpi hati ni tetap ngan si gadis. si gadis masuk tingkatan 6,dan apabila si gadis dh tamat tingkatan 6,si gadis bekerja sementara menuggu keputusan keluar. Hbungan kami masih lagi seperti biasa,cuma di sebelah Ambo makin bertambah la sayang tu kat dia. cuma Ambo tak tunjuk pon kat dia..dia slalu merajuk..ha ha,kesian..

kisah ni bermula camni,bila dah lama bercouple tu,Ambo makin sedar si gadis dah mula menjauhkan diri..mula seminggu tak call,pastu sebulan,,SMS dh tak berbalas..kalau Ambo call, tak angkat,terpaksa call Mak dia bertanya hal sebenar..tapi Ambo tak simpan apa2 syak wasangka yg bukan2 sbb Ambo letak sepenuh kepercayaan kt dia. Tak lama lepas tu, dia dah mula keluar ngan laki2 lain,si gadis ni memang minta kebenaran nak kluar ngan laki2 ni dari Ambo,Ambo ckap klau Mak dia benarkan Ambo pun benarkan. Ambo sedar Ambo ni sape,bkn ade ape2 certificate pon nak control hidup dia,cukup sebagai penyokong dan penyayang suda laa..

Tak lama lepas tu,Ambo semakin sedar akan perubahan dia..Ambo cuba bertanyakan kenapa?
Namun soalan Ambo x berbalas..makin lama makin menjadi2..last2 kami pun bergaduh la..
first time gaduh besar selama 3 tahun perkenalan..Akhirnya si gadis minta putus..adoyaiii
putus lagiii...sedih kali ni mmg tahap teruk,berat badan susut,prestasi belajar turun, dan Ambo hampir di buang Universiti.Sedih sangat la masa tu..Ambo citerkan kepada Abah Ambo mengenai masalah Ambo..dia marah sbb anak laki2 dia ni lemah..lemah ngan pompuan..pasal couple akademik Ambo turun secara mendadak.

Sampai satu masa,kawan baik si gadis ingin berjumpa Ambo. Kwan baik si gadis ni Ambo kenalkn sbagai D. Jadi malam tu D dtng utk menceritakn sesuatu kpda Ambo..Ambo dengar dgn tenang satu persatu. Setelah habis semuanya..barulah Ambo tahu hal sebenar..

rupanya..si gadis sudah pun ade orang baru,Ambo ni dia tolak jauh2,janji manis sebelum ni cuma tinggal janji..Ambo tak sangka si gadis snggup buat camtu. Ambo tak pernah berlaku curang kt blakang dia,tpi knapa dia buat camtu? Mgkin btul gak kata orang, perasaan manusia ni akan sentiasa berubah2. herrmmm..kuciwa kuciwa..

selepas kejadian tu, Ambo sudah hilang rse hormat kpada kaum hawa..Ambo couple pon sekadar suka2,tak pernah serius..cuma untuk mengisi kekosongan..Ambo dah mula buat aktiviti tak berfaedah macam lumba motor,pkul orang dan bnyak lagi.Tapi Ambo tak pernah bergelumang ngan najis dadah. Secara jujur,memang dah ramai gadis yg Ambo kecewakn,sehinggalh satu msa,Ambo ditegur oleh Mama dan AbahAmbo..

Along,macam mana kalau orang buat macam ni kat Adik Perempuan awak..apa awak rasa?

Pesanan Mama dan Abah Ambo tu berjaya menyedarkan dan mengubah hidup Ambo..Ambo tak nak jadi orang yg takde haluan hidup disebabkan hal kecik camni. Ambo nekad untuk berubah dan cuba perbaiki diri sendiri. Ambo harus yakin dan kuatkn semangat Ambo. Ambo anak sulung, perlu tunjuk tauladan yang baik kat adik2!! Barulah Adik2 boleh respek Ambo!!Ambo KUAT!!!yessss!!!








15 comments:

aisha wUtevA!! said...

adehhh..
memang lah sakit bile putus chenta, tp jgn label sume pompuan macam tu taw, ade yang baik. macam kite. hahaha. joke2!

mmm, hopefully u jumpe yg lagi okeyh taw pas nih.
gut luck 4 ur life.

JMR said...

try harder to be the best 1..cinta dtg dan pergi...wake up2! ramai lg yg better...:-)

toblerone said...

alahai..xkan sbb minah 2 sorg u nk bdendam ngn sume gurlz yg len..xadil la cmtu..b strong keyh!dun judge book by its cover j okeh:)

SuRayA^i. said...

xpe, patah tumbuh hilang berganti~
jgn sebab perempuan u jadi entah pape~
xsemua prempuan cmtu..juz on dat time u were dating with a wrong person :)

fiD said...

sabo la ambo, maybe cinte monyet, papehal sebagai pengajaran k..

Mr Kamikaze said...

Gagal bercinta..bukanlah gagal segala-galanya...bunga bkn sekuntum kwn...byk lagi wanita kat luar uitm tu yg baik2 dan solehah yg boleh buat bini lg..jgn bikin malu org lelaki bro..tabahkan hati..

SyaffeQ said...

Aisha:
thanks utk support tu yer,

JMR:
betul tu,msih rmai lgi yg bgus

toblerone:
xkn judge book by its cover lgi,jnji..:)

suraya:
ok,mengerti,x sume pompuan camtu

Fid:
suda pengajaran yg Ambo pelajari sepnjng idup ambo

Kamikaze:
"Jangan Malukan Orang Laki"..akan ku pegng kata2 mu itu..Time KAsih!!



Kawan2 sume,thanks utk semua support tu..terharu sngat2.ape2 pon,life must go on..cerita ni adalh sebagai peringatan kepada sya dan kawan2 yg sudi mengambil ia sbgai iktibar :)

khalisyaa said...

byk mase lagi shafeeq ui...
carik pengalaman dulu..hehe

SyaffeQ said...

Ok Khalesyaa,thanks for da advice..really aprreciate it.. :)

maisyara pot! pot! said...

stiap saat manusia akn brubah2.. cume kite tk prasan.. jgn sebabkn perempuan, berubah jadi truk.. bangun la.. hidup masih panjang.. jgn sia2kn hidup ni sbbkn kecewa dgn seorang perempuan.. :)

SyaffeQ said...

thanks Maisyara,kata2 awk jga trut mengedarkn sya..mgkin sblum ni sya alpa n lupa.. :)

lolly luvfareda said...

wah.

ghupenya banyak kisah silam die ;D

arap2 skng dah boley pk dgn matang 0ke? sejajar dgn um0. hik hik hik.

anggap je pengalaman yg lalu tu sbg pengajaran utk hari ni dan masa depan.

n l0l yakin capiq skng BUDAK BAEK :))


MIAHAHAHAH.

SyaffeQ said...

wah.

itu bru 2 taw..ade bnyk agi..mmg pdan ngan muke kite.. :(

Alhamdullillah skang dh boleh trima semua tu dgn baek (baek punyeee)..ha ha ha,cam Lolly ckp la,sejajar ngan umor yg da tua kerepot ni..agogogogogo

apa yg Lolly ckap tu mmg betul..hal2 camni bnyk dewasakn n matangkn kite..

Emmm!! nk jadi ore juruh!! xsey nakal2 doh..parent dok brehi pragai udoh kito dulu..

thanks Lolly,muaaX.weeee

Farah Rifhan said...

erkkk! nak tanya, adakah org itu??? yg saya kenal tu...huhu!

Farah Rifhan said...
This comment has been removed by the author.